Cursusten Info

Inhoud

Iedereen heeft wel eens last van somberheid. Meestal is daar een duidelijke reden voor. Wanneer je ouders gaan scheiden, als je zakt voor je examen of als je verkering uitgaat bijvoorbeeld. Dat is heel vervelend maar je gaat wel gewoon door met je leven en die somberheid gaat na verloop van tijd over. Maar als je last hebt van sombere buien die niet vanzelf overgaan en waarvan je ook de oorzaak niet weet dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand. Je hebt dan in meer of mindere mate last van depressiviteit. Dan kun je wel wat hulp gebruiken om anders met dat gevoel om te leren gaan.Wellicht is de Doepressiecursus dan iets voor jou.

Wat leer je in die cursus?

Je leert om te gaan met tegenslagen en sombere gevoelens. In de eerste plaats door nauwkeurig te letten op je gevoel en je gedrag. Je gaat ontdekken wat er bij jou voor zorgt dat je gevoel verandert. Je leert ook hoe je anders kunt denken en anders kunt omgaan met spanningen en met conflicten. Opkomen voor jezelf en meer contacten leggen met leeftijdgenoten zijn ook onderwerpen die aan de orde komen.

Hoe wordt er gewerkt?

De cursus bestaat uit vijftien lessen van anderhalf uur. In die lessen krijg je uitleg, wordt er geoefend met medecursisten en krijg je klussen mee voor thuis. Het is niet nodig om veel over jezelf of over vroeger of over je gevoel te vertellen.Aan de cursus doen ongeveer tien jongeren mee tussen de 16 en 21 jaar die allemaal last hebben van depressiviteit. Dat maakt het makkelijker om oefeningen te doen zonder al te veel uitleg, want iedereen weet waar het over gaat.

Werkt die cursus nou echt?

Meer dan 60% van de cursisten is na de cursus helemaal of in ieder geval voor een groot deel van zijn of haar klachten af. Vaak blijft dat ook na een aantal maanden zo.Wat je in deze cursus leert blijkt ook heel goed bruikbaar als je een terugval in je stemming hebt.

Ouders 

Je ouders of andere, voor jou belangrijke mensen, worden gedurende de cursus twee keer apart uitgenodigd. Op die avonden krijgen ze uitleg over de cursus en over depressiviteit.